Verslag Zon op Kerk

Lees hier het verhaal over de informatiebijeenkomst Zon op Kerk! Een interessante bijeenkomst over de mogelijkheden, financiële aspecten en ervaringen met zonnepanelen op kerken.

Om 19.30 uur stonden alle tafels en stoelen in een gezellige u-vorm en was de organisatie gereed om de bezoekers te ontvangen. Ina de Heer (kerkelijk bureau) had koffie en thee gezet en de koekjes stonden op de tafels. Super voorbereiding van haar! Meneer Houtman (kerk de Fontein) was de gastheer van de avond en was er ook al op tijd om iedereen te ontvangen. Dat ‘iedereen’ was nog een spannend fenomeen. Want wij hadden als organisatie geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Er waren immers ook al wat afmeldingen binnen. Om 19.50 uur telden we 6 bezoekers en daar waren we tevreden mee.

Philippine van der Kleij opende de avond door iedereen welkom te heten. En zij introduceert de workshopleiders. Workshop 1 zal verzorgd worden door ervaringsdeskundige Michiel Wind uit Baarn. Workshop 2 wordt gehouden door het inmiddels bekende duo Bram Faber (Schuiteman accountants) en Johan van Drie (SlimSolarSystems) en zij zullen ingaan op de financiële aspecten. Workshop 3 wordt georganiseerd door Dick Zadelhoff. Hij gaat ons wat vertellen over de mogelijkheden van een energiecoöperatie. Philippine noemt nog de website van Groene Kerken met ontzettend veel relevante informatie en het platform WijNijkerk. Ook de plaatjes van de Nijkerkse kerken die aan de muur hangen met gefotoshopte zonnepanelen op het dak krijgen de nodige aandacht. Alina Termaat (WijNijkerk) leest een gedicht voor als opening over rentmeesterschap. Dat is immers waarvoor we hier bij elkaar zitten.

Het woord gaat naar Gertjan Huisman wie het hele traject bij de kerk de Fontein heeft doorgelopen als het gaat om zonnepanelen. Vooral de technische kant benadrukt hij in zijn verhaal. Ook geeft hij tips over het betrekken van de gemeente. Door bijvoorbeeld een display op te hangen in een ruimte waar iedereen kan zien hoe het er voor staat met de opgewekte energie.

Daarna is het woord aan Michel Wind. Ingevlogen uit Baarn. Hij komt uit de Paaskerk en daar hebben ze al enige tijd zonnepanelen op het kerkdak liggen. Als ervaringsdeskundige vertelt hij waarom je wel en waarom je niet zonnepanelen aan zou schaffen als kerk.  Daarnaast vertelt hij hoe zij het aangepakt hebben. Actiezondagen, sponsorlopen en het bakken van bepaalde producten komen voorbij. Zelfs het idee van een virtuele marktplaats. Het blijkt dat ze als kerk veel gedaan hebben voor het bij elkaar verzamelen van een bedrag van €8000,- voor zonnepanelen. Samen als gemeente werken naar een bepaald doel geeft ook een bepaalde saamhorigheid, vertelt hij.

In workshop 2 waar accountant Bram Faber de financiële aspecten belicht, wordt al snel duidelijk dat het financiële voordeel voor een kerk minder interessant is dan voor een particuliere woningeigenaar. Maar Bram Faber kennende laat hij zich niet zo snel uit het veld slaan en geeft de luisteraars tips hoe het voor een kerk wél interessant zou zijn. Iedereen spitst de oren bij het horen van ‘schenken en ANBI’ of ‘Kerk zoekt buur’ (lees de powerpoint!!).

Dick Zadelhoff laat ons in workshop 3 de mogelijkheden zien van een energiecoöperatie. Deze workshop sluit mooi aan op de voorgaande workshop waarin ook al iets verteld werd over de bijbehorende regeling, namelijk de postcoderoosregeling.

Het loopt al tegen tienen en aan de gapende mondjes te zien is het tijd om af te sluiten. Wethouder René Windhouwer sluit de bijeenkomst netjes af. Alle workshopleiders en de gastheer worden beloond met een prachtige bosbloemen. En iedereen gaat met heel wat zonnepanelenkennis rijker naar huis.

Het was een geslaagde bijeenkomst en ik verwijs jullie graag naar de powerpoints welke ook op WijNijkerk staan!