Heeft u grip op uw energierekening?

Wie een blik werpt op zijn energierekening, ziet heel wat termen, afkortingen en getallen. Veel mensen leggen de rekening dan meteen weer weg. Dat is jammer, want met meer inzicht in uw energiekosten kunt u heel wat geld en CO2 besparen! 

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt zo’n 1500 m3 gas en 3000 kWh elektriciteit per jaar en betaalt daarvoor 1660 euro per jaar (prijspeil 2018): 925 euro aan gas en 600 euro aan stroom. De rest is voor vaste kosten die erbij komen.

Waaruit bestaan energielasten

Het bedrag dat u maandelijks aan gas en stroom betaalt, bestaat uit verschillende onderdelen: de prijs van gas en stroom zelf, btw, twee soorten energiebelasting, plus de kosten voor de gas- en elektriciteitsmeter en voor aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet (vastrecht en transportkosten). Verder staat achter ‘vermindering energiebelasting’ het bedrag dat elk huishouden terugkrijgt, ongeacht hoeveel gas of stroom er wordt gebruikt; in 2018 is dit bedrag vastgesteld op 373,33 euro.

Er valt iets te kiezen

Aan de energiebelasting, de btw of de transportkosten kunt u niets veranderen. Aan de andere kostenposten wel. Globaal kunt u twee dingen doen om uw energierekening omlaag te krijgen: ten eerste een zo gunstig mogelijke leverancier kiezen en ten tweede – zeker zo belangrijk vanwege het klimaat – minder energie verbruiken.

Om met het eerste te beginnen – er zijn diverse websites waarop u het aanbod van energieleveranciers met elkaar kunt vergelijken om de beste deal te krijgen. Bijvoorbeeld de site van consumentenprogramma Radar (www.energievergelijken.nl/radar) en die van de Consumentenbond (www.consumentenbond.nl/energie-vergelijken). Het mooie is: op die sites kunt u ook voorselecteren op de meest groene of duurzame leveranciers!

Uw energieverbruik vergelijken

Als het gaat om energie besparen kunt u het beste beginnen bij de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl. Ga naar de adviesmodule ‘Vergelijk mijn energieverbruik’ om te zien hoe u op het gebied van gas en stroom scoort ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. [voor de internet-versie van deze tekst, dit is de link: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/]. Op basis van de uitkomst krijgt u vervolgens praktische tips om uw energiegebruik te verminderen: eenvoudige maatregelen waar u vaak toch niet eerder aan gedacht had – en die meestal nog gratis zijn ook.