Het energieloket geeft praktisch advies

Henk Eilander is de man achter het energieloket van de gemeentes in de FoodValley (Veenendaal, Ede, Rhenen, Barneveld, Nijkerk, Veenendaal, Scherpenzeel en Wageningen). Hij beantwoordt praktische vragen van inwoners over energiemaatregelen in huis. In dit blog deelt hij zijn kennis en ervaring. Contact met het energieloket: 06 12023968 (ma-vrij 9.00-21.00 uur, za 9.00-15.00 uur) of via e-mail: henk@energieloket-nijkerk.nl

Duurzame Dinsdag

Vandaag is het Duurzame Dinsdag, de dag waarop elk jaar duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Een prachtig moment om mijn eerste energietips de wereld in te sturen. Ik ben ervan overtuigd dat wij nu allemaal – overheid, bedrijfsleven en burgers – in actie moeten komen. Stap voor stap op weg naar een wereld met duurzame energie en energiezuinige huizen. En ik hoop dat mijn tips op dit blog daar een steentje aan gaan bijdragen.

Praktisch en concreet

De komende tijd staat hier ongeveer elke twee weken een bepaald onderwerp centraal. Op een praktische manier, met concrete tips. Dingen waar je als huiseigenaar of huurder je voordeel mee kunt doen. Vragen die mensen me bij het energieloket van de FoodValley-gemeentes stellen. Vandaag een onderwerp dat vaak wordt vergeten, maar waarmee je heel gemakkelijk (energie)winst kunt behalen: verlichting.

5 tips voor zuinige verlichting

  1. Kies led

De aloude gloeilamp heeft zijn langste tijd gehad. Niet zo vreemd ook, want dit type lamp verbruikt veel meer energie dan andere vormen van verlichting. Ledlampen zijn meestal de beste keuze, voor het milieu én de portemonnee. De aanschaf is duurder, maar dat verdien je binnen paar jaar terug, en daarna branden ze nog een hele tijd.

  1. Zeg dag tegen gloeilamp

Sommige mensen hebben het idee dat het milieubelastend is om een nog werkende gloeilamp te vervangen door een zuinige ledlamp. Dit klopt niet. Het lagere stroomverbruik van de led weegt ruimschoots op tegen de milieubelasting om de lamp te produceren. Gloeilampen kun je dus het beste meteen vervangen. En tegenwoordig is er voor vrijwel elke situatie een passende ledlamp.

  1. Spaar de spaarlamp

Een spaarlamp is een soort dunne, omgebogen tl-buis. Hij verbruikt relatief weinig stroom, maar gaat minder lang mee dan een led en het duurt altijd even voor hij op sterkte is. Vervang een spaarlamp pas als hij op is.

  1. Koop geen buislampen

Er zijn tegenwoordig dunne, langwerpige lampen in de handel die ogen als kleine tl-buizen. Deze zogeheten buislampen zijn in werkelijkheid gloeilampen en dus helemaal niet zuinig. Laat deze producten lekker in het schap liggen.

  1. Lees het label

Let bij het aanschaffen van een lamp op het energielabel. Lampen met energielabel A++ zijn het zuinigst. De zuinigste ledlampen hebben dit label. Let in de winkel ook op het energielabel van een aan te schaffen nieuwe armatuur. Daarop zie je of er zuinige lampen in kunt doen.

Meer informatie

Meer weten over energiezuinige verlichting? Op de website van Milieu Centraal staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het maken van keuzes op het gebied van de verlichting. Wacht niet te lang – het wordt tenslotte elke dag al iets vroeger donker.

Tot de volgende Tips van Teun!