Snelle bespaartips

Wil je je woning energiezuiniger of zelfs energieneutraal maken? Zet dan de volgende drie stappen:


Stap 1: isoleer en ventileer

Een goed geïsoleerde woning verbruikt weinig energie. Isoleer hiervoor de vloer, het dak, (spouw)muren, deuren en ramen. Om te zorgen dat de woning gezond blijft, moet je bovendien goed ventileren.  Zo bespaar je direct veel geld én woon je comfortabeler.

Meer info over isolatie

Persoonlijk advies 

Stap 2: plaats energiezuinige installaties

Bijna de helft van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen loont, voor je portemonnee en het klimaat.

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen. Duurzame energie voor verwarming en warm water komt ervoor in de plaats. Warmtepompen en zonneboilers bieden een alternatief voor de traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel.

Meer info over energiezuinig verwarmen

Persoonlijk advies

Stap 3: gebruik duurzame energie

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte veroorzaken geen luchtvervuiling en weinig CO₂-uitstoot. Ander voordeel is dat deze energie nooit opraakt. Via een energieleverancier kun je duurzame stroom en gas kopen. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf duurzame stroom op te wekken; op je eigen dak of andermans dak.

Meer info over zonnepanelen

Persoonlijk advies

Links

www.milieucentraal.nl
www.ervaringenmetenergie.nl/energieneutraal
www.verbeteruwhuis.nl