Isolatie

Gevelisolatie


Gevelisolatie is een slimme verbetering van je huis: lagere energiekosten, meer wooncomfort, en goed voor het milieu.

Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Heeft jouw gevel een spouw, dan kun je die laten opvullen met isolatiemateriaal. De helft van de spouwmuren in Nederland is al geïsoleerd.

Spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Bij een tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur bijvoorbeeld maar 800 euro. Daarmee bespaar je zo’n 210 euro per jaar (prijspeil 2016). In 4 jaar heb je de investering dus terugverdiend!

Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO₂ uit.

Persoonlijk advies


Vloerisolatie

Vloerisolatie geeft meer comfort in huis en bespaart energie. Mensen met vloerisolatie zijn daar erg tevreden over. Wil je ook warmere voeten?

Het is goed voor het milieu om de vloer van je begane grond te isoleren. Na vloerisolatie gebruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m³ minder gas. Dat scheelt 210 euro per jaar op je energierekening en 600 kilo CO₂-uitstoot. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan je voeten, je huis is ook gelijkmatiger warm, je voelt minder tocht en je hebt geen last meer van vocht vanuit de kruipruimte. Vloerisolatie kost voor een gemiddelde woning ongeveer 1.800 euro.

Vloerisolatie is makkelijk aan te brengen als je een hoge kruipruimte onder de vloer hebt. Maar ook zonder (of met een lage) kruipruimte is het isoleren van je vloer mogelijk.

Persoonlijk adviesDakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Bij een verwarmde zolder is je voordeel gemiddeld zo’n 650 euro per jaar, bij een onverwarmde zolder bespaar je ongeveer 400 euro.

Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Sommige maatregelen kun je prima zelf uitvoeren. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO₂-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering.

Het isoleren van een schuin dak van een gemiddelde eengezinswoning kost ongeveer 5.200 euro als je het laat doen (76 m² dak, bedrag inclusief afwerking, bijvoorbeeld gipsplaten). Als je het zelf doet, betaal je alleen 1.100 euro aan materialen.

Persoonlijk adviesGlas vervangen

HR++ dubbel glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. Je woont comfortabeler en bespaart op je energieverbruik. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan zijn nieuwe kozijnen met triple (‘driedubbel’) glas de beste keuze. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ dubbel glas of triple glas.

Met isolatieglas – zoals HR++ dubbel glas en triple glas – blijft de warmte in huis. Daardoor bespaar je energie, wat goed is voor het klimaat (minder CO₂-uitstoot). Bovendien is het comfortabel: geen tocht en kou bij de ramen, geen condens aan de binnenkant van het raam en veel minder geluid van buiten.

Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m²) al het enkel glas vervangt door HR++ dubbel glas, bespaar je zo’n 240 euro per jaar op je energierekening.

Triple glas wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.

Persoonlijk advies Ventilatie

Goed ventileren is nodig voor je gezondheid. Zeker in goed geïsoleerde woningen. Toch gebeurt dit vaak onvoldoende. Een op de tien woningen heeft schimmel en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Ventilatie kan dus beter.

Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Maar in goed geïsoleerde huizen gebeurt dat niet en is andere ventilatie nodig. Vuile lucht moet het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen, zeker bij ouderen en mensen die al ziek zijn. Ventilatie zorgt voor minder vuile lucht in huis; helemaal te voorkomen is vervuiling niet.

Ventilatie kost wat energie, maar het is geen verspilling: het is hard nodig voor je gezondheid.


Bron: Milieu Centraal

Links

www.milieucentraal.nl.