Energiezuinig verwarmen


Lagetemperatuurverwarming (LTV) 

Lagetemperatuurverwarming (LTV) verwarmt een zeer goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv. Je bespaart energie en geniet in huis van meer comfort.

Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming, maximaal 55 graden Celsius. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80 graden. Vanwege de lagere temperatuur kan LTV bij een lager gasverbruik jouw huis warm houden. Dat scheelt op de gasrekening en op uitstoot van broeikasgassen. Daarom is LTV milieuvriendelijker dan gewone centrale verwarming. Verder zorgt LTV voor gezondere lucht in huis.

Een systeem voor lagetemperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle hr-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

Persoonlijk advies


Nieuwe cv-ketel kopen

Ga je op zoek naar een nieuwe cv-ketel, dan is een hr-ketel tegenwoordig de standaard. Hr-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt.

De nieuwe standaard wordt verwarming zónder aardgas. Je kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp. Door een forse subsidie is deze combinatie nu nog aantrekkelijker!

Persoonlijk advies


Warmtepomp (combi en hybridewarmtepomp)

Een warmtepomp zorgt op een milieuvriendelijke manier voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Het is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met zo’n 50 tot 60 procent! Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag.

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. De warmtepomp gebruikt stroom: je zult dus merken dat je stroomgebruik toeneemt. Daar staat tegenover dat je veel minder (of geen) gas gebruikt. Je CO₂-uitstoot voor verwarming daalt met bijna 50% bij een hybride warmtepomp en met zo’n 60% bij een volledige warmtepomp. Komt je stroom van de zon of de wind, dan is je CO₂-besparing nog groter. Zo’n 150.000 huizen in Nederland (2016) hebben al een warmtepomp, en dit worden er steeds meer.

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas, die bijspringt op koude dagen en voor (extra) warm water. Zo’n hybride warmtepomp is goedkoper en kun je ook combineren met je huidige cv-ketel. Een warmtepompboiler zorgt alleen voor warm water.

Persoonlijk advies


Zonneboiler

Met een zonneboiler bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water. Milieu Centraal zet op een rij waar je aan moet denken als je een zonneboiler koopt. Je kunt subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler.

Zonnepanelen leveren stroom, zonneboilers zorgen voor warm water. Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO₂ vrij en zonlicht raakt nooit op. Een huishouden met vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 200 m³ gas en 370 kg CO₂-uitstoot.

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook niet met een grote zonneboiler. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

Persoonlijk advies

Bron: Milieu Centraal

Links

www.milieucentraal.nl
www.energiesubsidiewijzer.nl