Offertes voor isolatie en zonnepanelen

Waarop moet ik letten als ik een offerte voor zonnepanelen aanvraag? En hoe moet ik offertes voor dakisolatie beoordelen? Dit soort vragen leven bij veel mensen. Logisch, want energiemaatregelen en offertes zijn voor bijna niemand dagelijkse kost. Het energieloket van de gemeente geeft daarom een aantal tips. En Nijkerker Wim Stam voegt er graag nog een persoonlijke tip aan toe.

Het is zover. U heeft besloten zonnepanelen op uw dak te nemen of uw huis te laten isoleren. Maar hoe gaat u vervolgens te werk? Waar vindt u een betrouwbare leverancier? Hier leest u vijf basistips over het aanvragen en beoordelen van offertes van installateurs.

Vergelijken
Allereerst: zorg dat u vergelijkingsmateriaal heeft. Want prijzen en garanties kunnen sterk verschillen. Vraag buren en kennissen naar hun ervaringen en zoek op internet naar recensies van bedrijven. Vraag bij minimaal drie partijen een vrijblijvende offerte aan. En vraag daarbij altijd om een vrijblijvend adviesgesprek (telefonisch of bij uw thuis). Elke situatie is immers anders.

Betrouwbare bedrijven
Kijk voor installateurs van zonnepanelen op www.vindinstallateurduurzameenergie.nl, klik op Elektra en dan op Zon PV. Kijk voor vakbekwame isolatiebedrijven op www.wij-isoleren.nl. Ook het energieloket van de gemeente kan u in contact brengen met betrouwbare bedrijven in de buurt.

Helder en gedetailleerd
Als u de offertes binnen heeft, begint het echte beoordelen. Een offerte moet in elk geval begrijpelijk zijn en de volgende onderdelen bevatten:

• Materialen: bijvoorbeeld de naam en type van het materiaal, de eigenschappen (bv. de dikte en de isolatiewaarde, of bij zonnepanelen de verwachte opbrengst)
  • Kwantiteit (bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen)
  • Prijzen per stuk
  • De totale prijs van materialen en werkzaamheden
  • Schoonmaak; is dit inbegrepen in de prijs of komt dit er nog bij?
  • Contactgegevens van uzelf en het bedrijf

Aarzel niet om al uw vragen te stellen aan het bedrijf en geef aan wanneer u de antwoorden niet helder genoeg vindt.

‘Controleer op internet of het voorspelde rendement wel realistisch is’ – Huiseigenaar Wim Stam

Tip van de gebruiker

Nijkerker Wim Stam liet in 2016 zes zonnepanelen op zijn schuur plaatsen. Hij adviseert iedereen die panelen laat installeren om bij voorkeur niet voor de goedkoopste oplossing te kiezen. ‘Controleer op internet of het voorspelde rendement van de panelen wel realistisch is. En kies niet voor omvormers die in ons land niet gangbaar zijn. Als er later iets mee aan de hand is, is het probleem veel moeilijker op te lossen.’

Garantie en verzekering
Let er ook op of het bedrijf garantie biedt op hun werkzaamheden en materialen. Leg dit in de offerte vast; zo voorkom je misverstanden. Controleer ook het verzekeringscertificaat van het bedrijf. Alle werkzaamheden dienen gedekt te zijn door een verzekering, die afgesloten moet zijn voordat het werk begint.