Duurzaamheidslening van start in Nijkerk

Nijkerk is gestart met de Duurzaamheidslening. De gemeenteraad van Nijkerk heeft besloten om een miljoen euro in te zetten om deze lening mogelijk te maken. De duurzaamheidslening is bedoeld voor particuliere woningbezitters in de gemeente Nijkerk. Met de Duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. Zo woont u energiezuiniger, comfortabeler én draagt u bij aan een beter milieu. De voorwaarden voor de Duurzaamheidslening zijn erg gunstig. Zo is de huidige rente slechts 1,6%.

Ambitie

De gemeente Nijkerk heeft de ambitie om in 2035 CO2-neutraal te zijn. Uit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van het energieverbruik binnen de gemeente voor rekening komt van woningen. Het energiezuinig maken van de woningvoorraad is daarom voor de gemeente Nijkerk een belangrijke doelstelling. De gemeenteraad wil woningeigenaren helpen door drempels weg te nemen. Met de duurzaamheidslening is het niet nodig om eigen spaargeld in te zetten om de woning te verduurzamen.

Revolverend fonds

De duurzaamheidslening is een zogenaamd revolverend fonds. In een revolverend fonds komt het uitgeleende geld weer terug zodat het opnieuw beschikbaar komt voor nieuwe leningen. Dit is een beproefde manier van duurzaam financieren. Een revolverend fonds is een goed alternatief voor het traditionele subsidiëren. Door aflossing en rentebetaling komt het uitgeleende geld weer terug in het gemeentelijke fonds. Op dat moment is het weer beschikbaar voor nieuwe leningen.

Collectieve energieopwekking

Naast energiebesparende maatregelen in de eigen woning, kan met de lening ook een investering in collectieve of coöperatieve, kleinschalige, duurzame energieopwekking in de gemeente Nijkerk gefinancierd worden. U kunt hierbij denken aan de projecten van energiecoöperatie Zon op Nijkerk. Energiecoöperatie Zon op Nijkerk is een burgerinitiatief van inwoners uit Nijkerk en Hoevelaken en heeft als doel om voor inwoners zonder geschikt dak toch de mogelijkheid te bieden om zonnestroom op te wekken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de postcoderoosregeling en daken van Nijkerkse bedrijven en de schooldaken van de Hervormde Schoolvereniging Nijkerk. Ook voor participatie in projecten van Zon op Nijkerk hoeft u straks geen eigen spaargeld meer in te zetten.

Aanvragen

Een aanvraag voor de Duurzaamheidslening is mogelijk vanaf 9 januari 2018. Deze aanvraag doet u bij de gemeente. De gemeente beoordeelt uw aanvraag inhoudelijk. De financiële beoordeling wordt gedaan door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Meer informatie over deze lening vindt u op www.svn.nl.